Skoler i Fredericia: Vi oplever ikke flugt til privatskoler

Flere kommuner ser en stor stigning i antallet af børn på privatskoler. Den tendens genkender man ikke på to skoler i Fredericia Kommune.

Af Cecilie Aagaard Hansen,
30287@dmjx.dk

Imens man i flere af landets kommuner har set en stor stigning i antallet af børn på privatskoler, står det anderledes til i Fredericia Kommune. Her oplever de ikke en stor tilstrømning til privatskoler.

På Fredericia Realskole, der er en ud af tre privatskoler i Fredericia Kommune, har de ikke set en større stigning i antallet af elever.

”Vi har ikke oplevet vækst i elevtal i de senere år,” fortæller skoleleder Pernille Aarøe Petersen.

Hun påpeger, at kun visse skoletrin ser en stigning i antallet af elever. Det er ifølge skolelederen ikke et udtryk for en generel tendens. Det skyldes i stedet en strukturering af skolesystemet i kommunen. Det betyder, at mange børn skal skifte skole efter 6. klasse:

”Det er meget årgangsspecifikt. Vi har stor søgning på vores syvende årgang, fordi alle ved, at deres børn skal skifte skole.”

To skoler i Fredericia Kommune oplever ikke stor stigning i antal af elever på privatskoler.
Illustration: Fredericia Kommune

På Fjordbakkeskolen i Skærbæk, der rummer elever fra 0.-6. klasse, genkender man heller ikke billedet af en flugt fra folkeskole til privatskole.

Ifølge skoleleder Poul Jakobsen kan det skyldes den afstand, der er mellem kommunens skoler:

”Den nærmeste privatskole ligger inde i byen. Den ligger langt herfra.”

Han håber dog på, at det også skyldes en vis tilfredshed med folkeskolen, at mange vælger at blive.

Fredericia Kommune oplevede i perioden 2008-2018 en stigning i andelen af privatskoleelever på cirka fem procentpoint. Blandt de kommuner, der oplevede de største stigninger, var Hjørring Kommune og Stevns Kommune. Her steg andelen af privatskolelever med henholdsvis 14,9 og 16,6 procentpoint i perioden.